I går bakte jeg en ordentlig grov focaccia – 100% fullkorn. Så denne er proppet med masse fiber og gir deg en god metthetsfølelse. Akkurat sånn jeg liker det. Sunt og godt for magen!
En focaccia kan brukes til mye forskjellig. Den kan for eksempel brukes som tilbehør til salat, grillmat, supper og gryter. Eller du kan fylle den med noe digg pålegg. I går til lunsj spiste vi rykende, fersk focaccia fylt med løvtynn pepperskinke, ost og masse grønnsaker – nam!
Det duftet så utrolig godt her hjemme da focaccian sto i ovnen. Den lukta alene var nesten verdt hele bakeøkta!
Focaccia med tomat og oliven
(en langpanne)
INGREDIENSER:
5,5 dl havremel, havregryn malt til mel
6 dl fibra fullkornshvetemel
1 pk tørrgjær
1 ts salt
3 ts tørket basilikum
300 g mager kesam
1 ss sitronsaft (kan sløyfes)
1 ts lønnesirup (kan sløyfes/erstattes med 1 ts sukker)
1 egg
1 ss extra virgin olivenolje
4 dl varmt vann
Topping:
Svarte oliven
Cherrytomater
Oregano
Maldon flaksalt
SLIK GJØR DU:
◊ Bland alt det tørre i en stor bolle.
◊ I en mindre bolle blander du mager kesam med sitronsaft, lønnesirup, egg og olje. Ha varmt vann i blandingen slik at temperaturen blir ca. 40-45 grader (litt varmere enn fingervarmt).
◊ Ha det våte i bollen med det tørre. Bland godt og elt til deigen til den blir smidig og glatt. Deigen skal være litt klissete, men blir den for vanskelig å jobbe med tilsettes litt mer mel. Ta deigen ut av bollen og strø litt mel i bunnen – det gjør det lettere å få den ut senere. Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve i ca. en time.
◊ Ha bakepapir i en langpanne og trykk ut deigen til en firkant. Ha over plastfolie og la den etterheve i 15 minutter.
◊ Del opp oliven og tomater og trykk de godt ned i deigen. Pensle med olivenolje og strø over oregano og maldonsalt. Dekk med plastfolie og la den etterheve i 20-30 minutter.
◊ Stek på 220 grader på nederste rille i ca. 20 minutter.
Focaccian kan godt fryses, men for et best resultat etter frysing anbefaler jeg at du lar den tine og deretter varme den i noen minutter på 200 grader i varmluftsovn.
God baking!